Jeśli w trakcie waszej podróży do Włoch zawitacie do baru lub cukierni w Piemoncie, by napić się dobrej włoskiej kawy, obok klasycznych rogalików śniadaniowych wzrok wasz może paść na małe okrągłe i złociste ciastka. Są to kruche ciastka z mąki kukurydzianej tzw. Paste di Meliga. Pochodzą dokładnie z okolic miasta Mondovì, niedaleko Cuneo, ale oczywiście wypieka się je w całym Piemoncie. Nieregularne kształty świadczą o tym, iż są wyrabiane ręcznie, co w ich przypadku jest zaletą i gwarancją tradycyjnego smaku.
Nazwa “Paste di Meliga” (po polsku ciastka z meligi, czyli z mąki kukurydzianej) pochodzi od lokalnej nazwy drobnej mąki kukurydzianej, będącej ubocznym produktem grubo mielonej mąki z kukurydzy. W gwarze piemonckiej melia albo meira to nazwa odmiany kukurydzy z Piemontu uprawianej jeszcze w dawnych czasach. W tym regionie z mąki kukurydzianej wyrabiano polentę, którą jedli najubożsi. Dzisiaj polenta jest uważana na przysmak i uzyskała status typowego dania regionalnego, szczególnie polecana do spróbowania polenta concia (z serem) albo polenta z dziczyzną.
[adrotate banner="3"]
A jak powstały te kruche ciastka? - jak to w życiu często bywa przez przypadek i z konieczności. Któregoś roku pszenica bardzo słabo obrodziła i zasoby mąki były niewystarczające na potrzeby żywieniowe tamtejszej ludności. Dlatego właśnie zaczęto mieszać mąkę pszenną z drobno mieloną mąką kukurydzianą. Efektem były złociste ciastka o charakterystycznej kruchości, posiadające chrupiące grudki mąki kukurydzianej. A że wynik okazał się zadziwiająco smaczny, po dziś dzień wypieka się w Piemoncie te smakołyki.
Przepis jest bardzo prosty, ale jak zawsze we włoskiej kuchni na sukces składa się kilka elementów:
składniki - świeże i odpowiedniej jakości,
przygotowanie - oczywiście wyrabiane ręcznie, jako tzw. “wypiek domowy” i z odpowiednią starannością,
estetyka - ten element bardzo ważny w tradycji włoskiej, ponieważ kultura jedzenia to nie tylko smak, ale także uczta dla oczu, Włosi często to podkreślają.
W skład ciasteczek wchodzą: mieszanka mąki pszennej 00 i drobnej mąki kukurydzianej, masło, cukier, miód, jajka i skórka cytryny, ewentualnie wanilia. Paste di Meliga, by posiadały to miano, muszą mieć także swój określony wygląd. Mają kształt: okrągły, lekko owalny lub kwadratowy (w środku mały otwór), a na ich powierzchni są charakterystyczne rowki.
Niektóre źródła podają, że paste di meliga jadło się maczając je w winie Barolo lub Moscato d’Asti. Podobno jeden z włoskich dostojników, żyjący w czasie okresu zjednoczenia Włoch - Camillo Benso conte di Cavour z Turynu jadł zawsze dwa takie ciasteczka po obiedzie maczając je właśnie w winie.
[adrotate banner="3"]
W tradycji Piemontu te kruche ciasteczka z mąki kukurydzianej dodawane są także do innego piemonckiego deseru - zabajone. Czasami w lodziarni można spotkać lody o tym smaku - absolutnie polecane do spróbowania!
Ciasteczka Meliga wykonane ręcznie i ładnie zapakowane, takie jak kupuje się w ciastkarniach, mogą być dobrym podarunkiem z podróży do Piemontu czy Turynu.
Odwiedzając rano bar możecie zamówić do porannej kawy porcję ciasteczek Meliga zamiast typowego rogalika z dżemem morelowym. Bardzo dobrze smakują także w czasie podwieczorku, nie do opisania smak ciastek maczanych w filiżance gorącej czekolady!
[adrotate banner="3"]
Przepis na ciasteczka Meliga
Jeśli opis wzbudził w Was ciekawość jak smakują te ciasteczka, a jesteście daleko od Turynu… zawsze można wykonać je w domu! Poniżej zamieszczam przepis i odniesienie do włoskich stron na te oryginalne kruche ciastka z mąki kukurydzianej.
Składniki:
Mąka kukurydziana (farina di mais fioretto) 150 g Mąka 00 (farina 00) 300 g Cukier (zucchero) 125 g Jajka (uova) 2 szt. Masło (burro) 300 g Starta skórka 1 cytryny lub zapach cytrynowy (scorza di limone) Cukier waniliowy (vaniglia)
Wykonanie:
Do miski wsyp mąkę kukurydzianą, przesianą mąkę 00, cukier i cukier waniliowy. Wymieszaj sypkie składniki drewnianą łyżką.
Dodaj pokrojone w kostkę masło (masło powinno mieć temperaturę pokojową) i startą skórkę z 1 cytryny (ewentualnie zapach cytrynowy). Mieszaj wszystko do otrzymania jednorodnej mieszaniny.
Na koniec dodaj 2 jajka i wszystko wymieszaj. Otrzymana mieszanina powinna być kremowa i jednorodna.
Otrzymane w ten sposób ciasto przenieś do rękawa cukierniczego z otworem w kształcie gwiazdki.
W foremce do pieczenia rozłóż papier do pieczenia. Wyciskaj z rękawa ciasto i formuj małe kółka bezpośrednio na papier do pieczenia. Z ciasta otrzymuje się ok 50 ciastek.
Piec w temp. 180 st. przez 15/20 minut, aż ciasteczka będą intensywnie złociste.
Od 20 lat mieszkam w Turynie we Włoszech. Przez ten czas wiele zwiedziłam i poznałam. Lubię czytać o historii i sztuce włoskiej. Szczególnie interesuje mnie historia Piemontu, regionu w którym mieszkam.
Jeśli w trakcie waszej podróży do Włoch zawitacie do baru lub cukierni w Piemoncie, by napić się dobrej włoskiej kawy, obok klasycznych rogalików śniadaniowych wzrok wasz może paść na małe okrągłe i złociste ciastka. Są to kruche ciastka z mąki kukurydzianej tzw. Paste di Meliga. Pochodzą dokładnie z okolic miasta Mondovì, niedaleko Cuneo, ale oczywiście
Jeśli w trakcie waszej podróży do Włoch zawitacie do baru lub cukierni w Piemoncie, by napić się dobrej włoskiej kawy, obok klasycznych rogalików śniadaniowych wzrok wasz może paść na małe okrągłe i złociste ciastka. Są to kruche ciastka z mąki kukurydzianej tzw. Paste di Meliga. Pochodzą dokładnie z okolic miasta Mondovì, niedaleko Cuneo, ale oczywiście